image_pdfimage_print

När du ska starta eget företag är det många funderingar som rullar på i tankarna och något som många glömmer av är ”Varför:et”. Varför starta eget och Vilka värderingar är viktiga för mig? På vilka premisser vill jag leva? Detta gäller även privatlivet naturligtvis, det är enklare att låta allting bära om vi har tittat över vilka värdegrunder har vi.

Vilka beteenden är okej, vilka känslor vill jag förstärka? Kort sagt – vilka saker vill jag välja in i mitt liv?

Att hitta en plattform att stå stadigt i, är att träna sig i att leva och agera utifrån sina värderingar = skapa sin värdegrund!

Om du kan definiera din värdegrund, genom att göra en liten karta över ditt liv så är det lättare att hålla fokus och komma till målet.

Ett värde är en grundläggande övertygelse om vad som är viktigt och vad som bör prioriteras. När du ska ta reda på vad du har för värden är det en process som innebär att du kommer att använda din historia och att du känner efter inom dig själv vad du anser är viktigt för dig.

Nedan tar jag upp några värdeord som exempel :

Accepterande, anstädighet, ansvar, arbete, balans, diciplin, dramatik, gemenskap, glädje, rytm, samarbete, harmonbi, ansvar, hänsynsfullhet, inlevelse, tillit, kärlek, frihet, effektivitet, trygghet, närvaro, social medvetenhet, växande, ärlighet, utveckling, respekt, öppnehet, förändring, förutseende, förnuft.

 

Du kan hitta hur många ord och värden som helst och gör en egen liten lista för dig själv och plocka ut några stycken, förslagsvis fyra stycken som verkligen betyder mest just nu. Du kan ändra värdeorden längre fram men börja i det du står just nu.

 

 

 

Användarvillkor | Integritetspolicy