image_pdfimage_print

Huvudvärk – tänjning och utvidgning av blodkärlens väggar utlöser huvudvärk. Trycket på hjärnans vätskesystem påverkar. Är man nervöst lagd har man kanske mer huvudvärk än de som inte samma anlag, hos andra kan det beror på trötthet, orgegelbunden livsföring och oro.
Men det kan också vara så att med ”lokala” åkommor i huvudets organ som t.ex ögon, öron och bihålor kan också ge upphov till huvudvärk.
Migrän orsakas av histaminer och av allergiska reaktioner sägs det.

Homeopatiskt kan man balansera huvudvärken. Vi behöver då göra en homeopatisk anamnes som sig bör i alla behandlingar. Det innebär att vi ställer frågor om hur den drabbade har det med huvudvärk, hur den känns, var den sitter, i vilka lägen den kommer, när på dygnet men vi tittar också på hela människan (alltid) där det då kommer frågor om hela hälsotillståndet, hur vi äter, sover och hur vi mår, sjukdomshistorien, hur vi agerar och reagerar i olika situationer.

Men några exempel kan vara om man har ett tyck över hjässan, trötthet och fått värk pga ansträngande tankeverksamhet, minnessvaghet så kan det vara acid.phos som är aktuellt att ge.
Är det mer en känsla av att det är som en plugg so drivs in i tinningen kan det vara arnica.
Är det värk i pannan, ansitket blossande rött, bultar och hamrar i huvudet där man blir sämre vid varje rörelse och samtidigt av att ligg så kan det vara belladonna det handlar om som bästa medel.

 

 

Har man en tung känsla över ögonen som sträcker sig till hjässan. Huvudvärk hos flickor pga överansträngande skolarbete bör vi titta på calc.phos
Och är det mer att huvudet känns för stort och vi får dubbelseende – migrän med följande blindhet ska vi se vad gelsemium kan ge.

Nat-mur tittar vi på när det bultar och hamrar i pannan där det känns som att huvudet skulle sprängas så fort vi tar ett steg. Huvudvärk där man lider av blodbrist (tex flickor under pubertet)

Magnesium Phos använder vi om det är kramp och smärtsamma ryckningar i ansiktsmusklerna.

Känns huvudet tungt som bly kan det luta åt petroleum

Pulsatilla används om värken koncenteras mer till bakhuvudet. Känns som huvudet skulle sprängas sönder helt.

Är det värk bakom ögonen med ömhet och ibland svullnad – huvdvärk som kommer pga snuva eller varbildning – då kan vi titta lite extra på silicea.

Detta är några medel som vi behöver hålla koll på när det handlar om huvudvärk/migrän. Här ser vi också att det finns så många medel till en och samma till synes samma obalans  dvs migrän eller huvudvärk. Här har vi alltså bara några få som jag nämner, det finns fler och detta säger att vi behöver alltså göra en ritkgit anamnes för att få med alla parametrarna vad gäller att ta fram rätt medel.

Användarvillkor | Integritetspolicy